PONAŠANJE U PROMETU I DEFENZIVNA VOŽNJA

svi. 28.2017 Dabar Agency

Prosječna brzina hoda pješaka iznosi 1 metar u sekundi,prosječno vrijeme reakcije iznosi 1 sekundu.To bi značilo da će pješak uspješno reagirati na bilo kakvu prepreku na koju naiđe metar ispred njega.

Vozeći vaš automobil pri brzini od 100km/h prijeći ćete otprilike 28 metara u sekundi što je 28 puta više od ljudskog hoda,ali zanimljivo vaša reakcija na pretpostavljenu prepreku i dalje će iznositi 1 sekundu,što znači da će te recimo početi kočiti tek nakon 28 metara od uočene prepreke.Početi kočiti,a put kočenja na suhom kolniku sa novim gumama iznosit će nekih 40 metara.

Relacije kojih u vožnji nismo svjesni,jednostavno nemate osjećaj da ste svake sekunde prešli put od 28 metara i da ste kočili punih 40 metara.

Zašto?Jer imamo mozak pješaka.

Da bi smo ipak doskočili tome problemu trebamo se držati određenih pravila,prije svega brzina vožnje mora biti takva da vam omogući sposobnost zaustavljanja pred bilo kojom mogućom zaprekom ispred vas.

Zapreka je mnogo,mogućih iznenadnih situacija je mnogo.

Vozilo ispred vas naglo koči,pješak iznenada prelazi kolnik,vozilo iz suprotnog smjera nepropisno pretječe itd.

Da bi smo bili spremni pravovremeno reagirati, moramo svu pažnju usmjeriti na prometno okruženje kojim se krećemo i ono najbitnije moramo biti sposobni unaprijed predviđati kako će se ostali sudionici ponašati u pojedinoj situaciji.

Za kraj defenzivna vožnja na tragu gore izrečenog bila bi: čuvati druge od sebe,ali i ne manje bitno čuvati sebe od drugih.

 

Auto: Robert Tadić dpl.ing

Tagovi: